Teamuitje 4 x 4  rijden

Teamuitje Dutch Saab Classic Rallyteam – 4 x 4 Rijden

DSCR teamleden baggeren in de blubber

Op zaterdag 4-mei werden veertien DSCR-ers hartelijk ontvangen in het motorpaleis, Motopuro van  teamleden Jean-Claude en Eveline Luijkx. Uiteraard met koffie en een heerlijk stuk vlaai. De motorzaak van Jean-Claude en Eveline is zeker het bezoeken waard. Motoren, vooral Italiaanse, Benelli en Ducato staan er te kust en te keur. De zaak van Jean-Claude en Eveline werd gebruikt als uitvalsbasis om naar het dichtbij zijnde Fundustry te gaan. Waar het rallyteam zijn jaarlijkse teamuitje zou houden.

De weergoden waren ons wel gezind geweest. Het had de dag er voor keihard geregend zodat het parcours wat we af zouden moeten leggen goed voorzien was van diepe plassen en de nodige spekgladde modder.

Na een instructie van onze vaste instructeur mochten we per twee plaats nemen in een Daihatsu Feroza, althans wat er of van over was. Maar de meeste arme jeepjes deden voor ze ooit gemaakt waren, en dat is rijden. Op dringend advies van de instructeur mochten we alleen de hoge gearing gebruiken en de eerste versnelling. Al snel werd er zo hier en daar van Feroza gewisseld daar het ding onwillig was. Onze eerste exemplaar ontbeerde een koppeling, de twee startte niet, maar de derde heeft onze kwellingen doorstaan. Gelukkig had Fundustry voldoende Daihatsu’s op voorraad dus iedereen kon blijven rijden.

Dan het parcours in. Je kwam voor diepe kuilen en plassen te staan waarvan je dacht: “Daar komt het arme autootje nooit door”. Maar verbazend genoeg liet het kleine opdondertje zich niet kennen en met een stinkende koppeling of oververhitte motor deed met ding wat hem verwacht werd. Als snel zag je her en der Feroza’s om je heen met breed lachende inzittenden. Lol had men. Een enkele kwam vast te zitten maar de begeleidende instructeur toverde dan een dik stuk touw tevoorschijn dat aan een andere jeep werd geknoopt en zo kon het circus weer door. Een enkele bestuurder parkeerde zijn jeep na een proef wel erg dicht langs een afgrond waardoor de instructeur besloot de inzittenden er uit te halen en de auto later op te halen. Een verstandig besluit. Menig Feroza zocht steun bij een boom waar te dicht langs werd gereden waardoor het arme ding weer een forse deuk op zijn carrosserietje kon bijschrijven. Na twee uur baggeren door de blubber werd ons kunnen op de proef gesteld door het rijden van ‘de trap’. Een steile bult met trottoir banden. Dat was wat veel gevraagd en na een paar pogingen wat resulteerde in een zwaar verbrande koppelings lucht werd de proef afgeblazen. Maar we hadden twee uur lang genoten en gelachen, om de dommigheid van jezelf en van anderen. Maar de jeepjes oogsten onze bewondering. Wat een krachtpatsertjes.

De dag werd afgesloten met een meer dan goed BBQ en de nodige drankjes. De sterke verhalen kwamen goed los en rond 17.30 werd de meeting afgeblazen. Het was een middagje om niet snel te vergeten. Volgend jaar driften op Lelystad….…die geluiden werden gehoord.

Mei 2024 – Ad van Beurden (Team Captain DSCR-team)